07 September 2008

Ramadan brings back memories


Bosnian ćevapi from the Baščaršija district of Sarajevo and Banja Luka are probably the most famous ćevapi. Travnik and Tuzla are known for their ćevapi made of beef stewed with spices. This dish is very popular in some parts of former Yugoslavia as well. The stew is poured on lepinja or somun flatbread and few chunks of meat left there. Banja Luka is known for ćevapi which are multiple rolls (usually four) joined together. Bosnian ćevapi are made from two types of minced beef meat, hand mixed and formed with a funnel. Formed ćevapi are grilled.

ORIGINALNI BOSANSKI PROIZVOD

Ćevapi ili ćevapčići su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brand u inozemstvu. Riječ je o malim valjušcima od mljevenog mesa, mahom teletine, sa dodatkom bijelog i crvenog luka, te različitih začina. Prosječna dužina ćevapa je oko 5 cm. Ćevapi se prže na roštilju, a tradicionalno se služe u lepinjama natopljenim umakom od prženja, uz dodatak sitno sjeckanog crvenog luka. Ćevapi se tradicionalno služe u ćevabdžinicama, koje su u Sarajevu u najvećem broju smještene na Baščaršiji.
Uz ćevape se mogu služiti i mliječni proizvodi kao: jogurt, kiselo mlijeko, kefir ili kajmak u lepinji. Ćevapi se u Bosni i Hercegovini služe u različitim porcijama, a postoje i regionalne razlike u pripremanju i obliku ćevapa.

2 comments:

gretzki said...

pizda ej. ni pametno na tvoj blog sred noči hodit k pol mi pa tile čevapi take lušte naredijo da bi popizdu.

bo treba it na eno porcijo, predn bo konc sveta XD

Salko said...

lol, a si lačn kj ;)
pridn 1x zvečer al pa pol po Ramazanu, lah gremo kj pojest.